Šljive su veoma lake za gajenje i održavanje. Rađaju redovno i obilno. Mogu se koristiti kako sveže za jelo, tako i za pravljenje marmelada, pekmeza, džemova, kolača i rakije. U našem sortimentu možete pronaći puno sorata šljive koje se mogu koristiti na neki od navedenih načina kao što su: Stenlej, Čačanska rodna, Čačanska rana, Čačanska najbolja, President, Grosse di Felicio, Queen Victory, Agen, Anna Spath, Avalon, Blue free….

Gajenje šljive

Nakon sadnje šljive gajenje je veoma lako i ne zahteva puno vremena i truda.

Navodnjavanje šljive

Poželjno je da se zemljište u prvoj godini sadnje održava vlažnim, a u kasnijim godinama šljiva obično ne traži mnogo vode, osim u ekstremnim godinama sa izraženim visokim temperaturama i sušom.

Đubrenje šljive

Đubrenje se obavlje u periodu zimskog mirovanja. Aplikacija đubriva se sprovodi po obodu krune sa nekim od veštačkih đubriva za voćarske kulture sa smanjenom dozom azota (npr. NPK-8-16-24). Takođe je moguće obaviti i prihranu u toku vegetacije (npr. KAN).

Rezidba šljive

Rezidba šljive se obavlja u toku mirovanja vegetacije tj. u zimskom periodu. Način rezidbe zavisi od željenog uzgojnog oblika, podloge i sorte. O rezidbi možete pročitati u posebnom poglavlju.

Sadnja šljive

Najbolje mestu u dvorištu za sadnju sadnice šljive je dobro osunčana površina. Šljiva traži malo više prostora od npr. jabuke, pa imajte to na umu kada birate mesto u dvorištu. Sadnja se obavlja u jesen ili u rano proleće. Iskopa se rupa 40 x 40 cm, žile na sadnici se malo pokrate radi osvežavanja, sadnica se stavi u rupu i zatrpa zemljom. Potrebno je obratiti pažnju da ne ostaju vazdušni džepovi koji uzrokuju sušenje sadnice. Zemlja se dobro ugazi i zalije sa dosta vode. Vrh sadnice prekratite na željenu visinu tj. u zavisnosti od uzgojnog oblika. Najčeće korišćena podloge za šljivu je džanarika (Prunus cerasifera)

Najčešće bolesti i štetočine šljive

Na sledećem linku možete videti kompletan program zaštite šljive.
https://www.agromarket.rs/srb/zastita-bilja/programi-zastite/1021/Sljiva

Berba šljive

Kao i za većinu voćaka, najlakši način za određivanje vremena berbe je testiranje ukusa ploda. U zavisnosti od namene za konzumnu upotrebu šljivu možemo obrati i malo pre pune zrelosti. Takva šljiva se može čuvati u hladnoj prostoriji nekoliko dana. Za marmalade i pekmeze šljiva se bere u punoj zrelosti kao i za rakiju.

Recepti

Gomboce (knedle sa šljivama)

Skuva se 1 kg krompira, i propasira. Zatim se doda 0,5 kg brašna, 1 jaje i malo soli i sve se to zamesi i razvalja na debljinu od oko 1cm. Iseče se na vadrate 10 x 10 cm. Na svaki se stavi po jedna cela šljiva i umota se u loptu. Lopte se zatim kuvaju u ključaloj vodi nekoliko minuta. Zatim se uzme deo vode u kojoj su se kuvale knedle i pomeša sa šećerom i cimetom. Sa dobijenim prelivom se preliju gomboce.