Slatka, sočna, aromatična… da to je kruška. Od juna, pa sve do zime, sazrevaju različite sorte kruške. Od Junske lepotice, preko Butire ili Santa Marije, Kaluđerke i Viljamovke, pa do Krasanke, svaka je slična, a opet toliko lepa i različita, neka nova sorta ili klon kao na primer: Karmen ili Turandot…

Gajenje kruške

Nakon sadnje kruške gajenje kruške je prilično jednostavno.

Navodnjavanje kruške

Poželjno je da se zemljište u prvoj godini sadnje održava vlažnim, a u kasnijim godinama da se biljka zaliva u periodima bez kiše i kada su velike vrućine, kao i u toku intenzivnog porasta plodova. Starije biljke su otpornije na sušu i visoke temprerature, ali i one zahtevaju navodnjavanje.

Đubrenje kruške

Đubrenje se obavlje u periodu zimskog mirovanja. Aplikacija đubriva se sprovodi po obodu krune sa nekim od veštačkih đubriva za voćarske kulture sa smanjenom dozom azota (npr. NPK-8-16-24). Takođe je moguće obaviti i prihranu u toku vegetacije (npr. KAN).

Rezidba kruške

Rezidba kruške se obavlja u toku mirovanje vegetacije tj. u zimskom periodu. Način rezidbe zavisi od željenog uzgojnog oblika, podloge i sorte. O rezidbi možete pročitati u posebnom poglavlju. Takođe imamo i zelenu rezidbu tj. rezidbu u toku vegetacije o čemu takođe možete pročitati u posebnom poglavlju.

Sadnja kruške

Najbolje mesto u dvorištu za sadnju sadnice kruške je dobro osunčani deo sa ocednim i dubokim zemljištem. Sadnja se obavlja u jesen ili u rano proleće. Iskopa se rupa 40 x 40 cm, žile na sadnici se malo pokrate radi osvežavanja, sadnica se stavi u rupu i zatrpa zemljom. Potrebno je obratiti pažnju da ne ostaju vazdušni džepovi koji uzrokuju sušenje sadnice. Zemlja se dobro ugazi i zalije sa dosta vode. Vrh sadnice prekratite na željenu visinu tj. u zavisnosti od uzgojnog oblika. Podloge koje se koriste za proizvodnju sadnica kruške su dunja MA, dunja BA-29 i divlja kruška.

Najčešće bolesti i štetočine kruške

Na sledećem linku možete videti kompletan program zaštite kruške.
https://www.agromarket.rs/srb/zastita-bilja/programi-zastite/1019/Kruska

Berba kruške

Kruška se bere malo pre pune zrelosti. Tako urbane kruške se čuvaju kratko u drvenim gajbicama do sazrevanja i potrošnje. Letnjim sortama kruške obično treba nekoliko dana do sazrevanja, zimskim sortama kruške i do nekoliko meseci

Recepti

Kruške u vinu

Oljuštiti kruške i poravnati donje delove kako bi mogle da stoje uspravno. Poprskati ih sokom od limuna pomešanog sa malo vode. U šerpu sipati 400 ml crnog vina, 100 ml vode, 150 gr šećera i jedan šatpić cimeta. Ostaviti da provri, pa dodati kruške i kuvati 15-20 min. Izvaditi kruške na poseban tanjir, odliti deo tečnosti, a ostatak ukuvati u gust sirup, pa njime preliti kruške.