Jabuka je voćna vrsta koja je na našim prostorima jedna od najpopularnijh za gajenje. Najverovatnije već imate posađeno drvo jabuke u vašem dvorištu, ali se uvek može zasaditi i neka nova sadnica, tj neka nova sorta ili klon kao na primer: Gala fundeka, Gala schmiga, Jonaprice, Red jonaprice, Superchief, Elstar Elrosa, Crveni delišes Early red one Jeromine, Zlatni delišes Reindeers…

Gajenje jabuke

Nakon sadnje jabuke, gajenje jabuke ne zahteva mnogo truda tokom godine.

Navodnjavanje jabuke

Poželjno je da se zemljište u prvoj godini sadnje održava vlažnim, a u kasnijim godinama da se biljka zaliva u periodima bez kiše i kada su velike vrućine, kao i u toku intenzivnog porasta plodova. Starije biljke su otpornije na sušu i visoke temprerature, ali i one zahtevaju navodnjavanje.

Đubrenje jabuke

Đubrenje se obavlje u period zimskog mirovanja. Aplikacija đubriva se sprovodi po obodu krune sa nekim od veštačkih đubriva za voćarske kulture sa smanjenom dozom azota (npr. NPK-8-16-24). Takođe je moguće obaviti i prihranu u toku vegetacije (npr. KAN).

Rezidba jabuke

Rezidba jabuke se obavlja u toku mirovanja vegetacije tj u zimskom period. Način rezidbe zavisi od željenog uzgojnog oblika, podloge i sorte. O rezidbi možete pročitati u posebnom poglavlju. Takođe imamo i zelenu rezidbu tj rezidbu u toku vegetacije o čemu takođe možete pročitati u posebnom poglavlju.

Sadnja jabuke

Ako nemate jabuku u svom dvorišu sadnja jabuke je dobra investicija, jer nema ništa slađe, nego pojesti sveže ubranu jabuku sa drveta u jesen koju ste vi odgajili. U našem rasadniku možete naći izuzetno veliki broj sorata jabuke.

Najbolje mesto u dvorištu za sadnju sadnice jabuke je dobro osunčana površina. Sadnja se obavlja u jesen ili u rano proleće. Iskopa se rupa  40 x 40 cm, Žile na sadnici se malo pokrate radi osvežavanja, sadnica se stavi u rupu i zatrpa zemljom. Potrebno je obratiti pažnju da ne ostaju vazdušni džepovi koji uzrokuju sušenje sadnice. Zemlja se dobro ugazi i zalije sa dosta vode. Vrh sadnice prekratite na željenu visinu tj. u zavisnosti od uzgojnog oblika. Najčeće korišćene podloge za jabuku su M 9, M 26 i MM 106. One se razlikuju po bujnosti od najslabije do najjače bujne.

Najčešće bolesti i štetočine jabuke

Na sledećem linku možete videti kompletan program zaštite jabuke: www.agromarket.rs/srb/zastita-bilja/programi-zastite/1018/Jabuka

Berba jabuke

Kao i za većinu voćaka najlakši način za određivanje vremena berbe je testiranje ukusa ploda. Takođe, jabuku možete nežno uzeti u ruku i okrenuti. Ako se plod zajedno sa peteljkom odvaja od grane, onda možete nastaviti berbu, ako ne, onda sačekajte još nekoliko dana.

Čuvanje plodova jabuke

Pravilno skladištene jabuke se u kućnim uslovimo mogu čuvati nekoliko meseci. Prostorija treba da bude tamna, sa povišenom vlažnošću (kako be se sprečilo isušivanje ploda), sa temperaturama od 2-5°C. Odlična mesta za čuvanje u kućnim uslovima su podrumi ili garaže. Jabuke treba odlagatiu drvenim ili plastičnim gajbicama. S vremena na vreme je nužno prekontrolisati gajbice, i ako ima trulih plodova, treba ih izbaciti.

Recepti: Tufahije

Oljuštene cele jabuke skuvajte sa malo vode, vanile, limunovog soka i korom od jabuke 15-20 min. Oceđene jabuke napunite sa smesom šećera, mlevenih lešnika, mlevenih oraha, cimeta i malo sirupa koji vam je ostao od kuvanja. Sve ovo možete ukrasiti sa šlagom.