Sinonimi: mušmulja, beskole, bestula, masinjača, nespa
Engleski: medlar
Botanički naziv: Mespilus Germanica
Period cvetanja: Kasno proleće
Habitus: 6×8 m
Svetlost: potpuno osunčano do blago zasenjeno mesto
Težina gajenja: Lako

Mušmula se može svrstati u takozvano organsko voće. U proizvodnji se skoro nikada neće javiti problem oko bolesti i štetočina. Drvo lepo izgleda u periodu cvetanja, a plodovi su jestivi, iako nisu po svačijem ukusu.

Gajenje i sadnja mušmule

Nakon sadnje mušmule gajenje mušmule ne zahteva mnogo truda tokom godine. Ako sadite više od jedne biljke ostavite barem 6-8 metara rastojanja od jedne do druge. Takođe je preporučljivo da se postavi kočić uz biljku prve tri godine kako bi se osiguralo da dobijete pravo stablo. Izbor sorata nije veliki, ali mi preporučujemo sorte: Domaća mušmula i Royal.

Navodnjavanje i đubrenje mušmule

Svake godine obavite đubrenje po obodu krune u toku zime, tj. u proleće. U dugim sušnim periodima obezbedite dovoljno vode za normalno funkcionisanje biljke.

Rezidba Mušmule

Mušmula zahteva godišnju zimsku rezidbu:
– prve tri do četiri godine skraćujte najjače uspravno rastuće grane (vodopije) za 1/3 porasta iz prethodne godine
– potpuno uklonite sve grane koje idu prema centru krune ili se ukrštaju
– grane kraće od 23 cm nemojte rezati, osim ako su loše postavljene
– posle četvrte godine lagano režite i trudite se da ostavljate centar krune dobro osvetljen. Uklanjajte obavezno slomljene i oštećene grane. Mušmula ne reaguje dobro na jaku rezidbu.

Najčešće bolesti i štetočine mušmule

Kao što smo već rekli, sa mušmolom skoro nikad nećete imati problema sa bolestima i štetočinama.

Berba i čuvanje mušmule

Mušmule sazrevaju od druge polovine oktobra, pa sve do decembra. Tek kad ugnjile u ostavi ili ih uhvati mraz dok su još na drvetu, one postaju jestive i gube trpak ukus. Ako ih odlažete u ostavu, trebalo bi da se ne dodiruju i da čašica ploda bude okrenuta na dole.